Kotiharjoitukset puheterapiassa

KOTIHARJOITUKSET PUHETERAPIASSA
Puheterapia on matka, jota emme kulje yksin. Terapeutin asiantuntemus, lapsen tai aikuisen oma panos ja läheisten tuki muodostavat yhdessä vahvan pohjan edistymiselle. Kotiharjoitukset ovat tässä yhteistyössä avainasemassa. Ne vahvistavat terapiassa opittuja taitoja ja tuovat ne osaksi arkea – juuri sinne, missä kieltä käytetään ja missä kommunikaatio tapahtuu.
Kotiharjoitusten merkitys
Puheterapiassa harjoitellaan usein ääntämistä, kielen ymmärtämistä, sanavaraston laajentamista tai vuorovaikutustaitoja. Nämä taidot kehittyvät parhaiten, kun niitä vahvistetaan myös terapiaistuntojen ulkopuolella. Säännölliset kotiharjoitukset mahdollistavat toiston, joka on olennaista uusien taitojen oppimisessa ja vakiinnuttamisessa.
Kun lapsi tai aikuinen harjoittelee kotona, taidot juurtuvat luonnollisemmin osaksi päivittäistä elämää. Esimerkiksi artikulaatioharjoitukset voivat muuttua osaksi leikkiä tai yhteisiä arjen hetkiä. Tällöin harjoittelusta tulee sujuvampaa ja mielekkäämpää.
Miten kotiharjoitukset onnistuvat? Kotiharjoitusten ei tarvitse olla monimutkaisia tai aikaa vieviä ollakseen tehokkaita. Tärkeintä on säännöllisyys ja positiivinen ilmapiiri. Muutama käytännön vinkki:
1. Aseta selkeät tavoitteet: Sopikaa yhdessä terapeutin kanssa, mitä taitoja harjoitellaan ja millä tavoin.
2. Tee harjoittelusta hauskaa: Peleillä, leikeillä ja tarinoilla voi harjoitella puheen ja kielen taitoja huomaamatta.
3. Hyödynnä arjen tilanteet: Sanavaraston rikastaminen onnistuu esimerkiksi ruokaostoksilla, kotitöitä tehdessä tai iltasatua lukiessa.
4. Lyhyet ja toistuvat harjoitukset: Jo 5–10 minuuttia päivässä voi tuoda erinomaisia tuloksia.
5. Pidä kannustava asenne: Anna paljon kehuja ja kiitosta pienistäkin edistysaskelista.
Yhteistyö terapeutin kanssa
Kotiharjoitukset onnistuvat parhaiten, kun ne ovat linjassa terapiassa asetettujen tavoitteiden kanssa. Säännöllinen yhteydenpito terapeutin kanssa auttaa seuraamaan edistymistä ja muokkaamaan harjoituksia tarpeen mukaan. Terapeutti voi myös antaa konkreettisia ideoita ja materiaaleja kotiharjoittelun tueksi.
Tärkeintä on muistaa, että jokainen pieni askel on edistystä. Kotiharjoitusten myötä terapia ei jää vain vastaanotolle, vaan siitä tulee osa arkea ja elämää. Yhdessä voimme tukea kommunikaation kehittymistä – askel kerrallaan.
KOTIHARJOITUSVINKIT
Alla muutama vinkki erilaisiin kotiharjoituksiin. Harjoituksissa on hyvä muistaa, että ne ovat mukavaa yhteistä tekemistä, eivät erillinen ”tenttitilanne”. Tehkää harjoituksia vuorotellen niin, että lapsi sekä vanhempi pääsevät harjoittelemaan molempia rooleja esimerkiksi kauppaleikissä.
Äänneharjoitukset:
Peiliharjoitus: Seisokaa peilin edessä ja harjoitelkaa vaikeita äänteitä. Katsokaa yhdessä, miten huulet, kieli ja leuka liikkuvat, ja matkikaa oikein tuotettuja äänteitä.
Äänneleikit: Valitkaa päivän “taikaäänne” (esim. R tai S) ja etsikää sitä sanoista päivän aikana – leikinomaisuus tekee harjoittelusta hauskaa!
Tavutanssi: Sanokaa harjoiteltavia tavuja (esim. PA-PA, KA-KA) ja tanssikaa niiden rytmin mukaan.
Sanavaraston kehittäminen:
Nimileikki: Nimetkää ympärillä olevia esineitä ja asioita: “Mikä tämä on? Minkä värinen se on? Mitä sillä tehdään?”
Kuvakortit: Käyttäkää kuvakortteja, kirjoja tai aikakauslehtiä ja pyydä lasta nimeämään, kuvailemaan tai kertomaan tarinoita kuvien perusteella.
Aarteenetsintä: Piilottakaa esineitä ja antakaa vihjeitä niiden löytämiseksi – samalla harjoitellaan ymmärtämistä ja sanojen käyttöä.
Kielen ymmärtämisen ja kerronnan harjoitukset:
Kuka, mitä, missä? Esittäkää kysymyksiä päivän tapahtumista: “Mitä teit päiväkodissa? Kuka siellä oli?” Tämä kehittää muistia ja kerrontaa.
Satutuokio: Lukekaa kirjoja yhdessä ja keskustelkaa tarinan tapahtumista. Pyytäkää lasta ennustamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu, tai kertomaan tarina omin sanoin.
Ohjeiden seuraaminen: Antakaa yksinkertaisia ohjeita, kuten “Hae punainen pallo” tai “Laita kirja pöydälle”. Vähitellen voitte tehdä ohjeista monivaiheisempia.
Vuorovaikutustaidot:
Roolileikit: Leikkikää kauppaa, ravintolaa tai lääkäriä – nämä kehittävät keskustelutaitoja ja vuorovaikutusta.
Vuoronottopelit: Pelatkaa pelejä, joissa pitää odottaa omaa vuoroa – se auttaa harjoittelemaan kärsivällisyyttä ja kuuntelemista.