16.06.2023

Ombrelo Kokkola 10 vuotta!

Ombrelo Kokkola 10 vuotta!

Tänä vuonna tuli kuluneeksi pyöreät 10 vuotta Ombrelo Kokkolan avaamisesta. Lue muutamien ombrelolaisten muistoja siitä, kuinka he päätyivät työskentelemään yhteisen varjon alla.

Ombrelolaisuus on etuoikeus

Kun Ombrelo Kokkola aloitti toimintansa vuonna 2013, oli puheterapeutti Heini Uusimäki toimipisteen ensimmäinen ombrelolainen.

- Vuonna 2011 olin perhevapaalla ja mietin, miten voisin tehdä vähän töitä, mutta pitää nuorimman lapseni vielä kotihoidossa. Aloin harkita ammatinharjoittajaksi ryhtymistä, joten otin yhteyttä Ninaan (von Schantz), jonka kanssa oli tehnyt aiemmin yhteistyötä. Nina rohkaisi ja sain hyvän tuen yrityksen perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen.

Heinin yrittäjän ura alkoi Vaasan Ombrelossa, mutta parin vuoden jälkeen asiakastyö alkoi painottua Kokkolan seudulle. Ombrelo tarvittiin siis myös Kokkolaan ja Torikadun varteen kalustettiin toimisto- ja vastaanottotilat. Kaikissa Ombreloissa Raahesta Raumalle on pyritty sisustuksessa samaan kotoisaan sisustustyyliin. Värit ovat rauhallisia ja silmää miellyttäviä. Näin oli alusta alkaen myös Kokkolassa.

- Muistan, miten ihanaa oli, kun sisustus oli kaunis ja mukava ja kuinka sitä mietittiin tärkeänä osana tilojen valmistelua. Seinälle taiteiltiin Ombrelon sateenvarjo vihreästä huopamatosta ja se oli minun mielestäni niin hieno! Silloin ja yhä edelleen olen viihtynyt hirveän hyvin Ombrelon tiloissa, kertoo Heini. 

- Vieläkin, 10 vuoden jälkeen, pysähdyn usein ihastelemaan kiitollisena teepannun porinaa ja työtiloja, joiden äärellä tietokoneen aukaisu kirjallisia töitä varten tuntuu suorastaan etuoikeudelta.

Ombrelo Kokkola 10v vanhat tilat

Hautomon kautta yrittäjäksi

Kauaa ei Heinin tarvinnut odotella työkavereita. Minna Ala-Kopsala (Mimala kuntoutus) ja Elina Jokinen (Atlas Kuntoutus) löysivät tiensä Ombreloon. 

Minna osallistui 2013 Oulun yliopistolla rekrypäiville, jossa puheterapia-alan yritykset esittelevät toimintaansa. Tapaamisesta ombrelolaisten kanssa jäi hyvä maku ja niinpä hän palasi myöhemmin asiaan.

- Kävin Kokkolan Ombrelossa juttelemassa Ninan kanssa ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen. Sovimme, että aloitan työt heti loppuharjoitteluni jälkeen kesällä 2014. 

Elinan tarina yhteisen varjon alla alkoi Ombrelon mainoskynästä, jonka hän oli saanut Heini Uusimäeltä.

- Keväällä 2014 pohdiskelin mihin suuntaan ottaisin seuraavan askeleen työurallani. Olin työskennellyt useamman vuoden julkisella sektorilla, mutta ajatus oman yrityksen perustamisesta houkutteli. Ajatuksien lisäksi pyörittelin käsissäni Ombrelon kynää ja päätin googlailla, että mikä tämä Ombrelo oikein on.

Elina kiinnostui Ombrelon tarjoamasta mahdollisuudesta toimia työsuhteessa ja valmistella samalla oman yrityksen perustamista yrityshautomossa. Hän aloittikin työsuhteessa kesällä 2014 ja vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut Ombrelon varjon alla itsenäisenä yrittäjänä, samoin kuin Minna Ala-Kopsala.

- Ilman yrityshautomoa ja koko Ombreloa olisi varmasti kestänyt pidempään uskaltautua yrittäjäksi, Elina pohtii.

Ombrelon yrityshautomo tarjoaa tietoa ja opastusta kuntoutusalan yrityksen perustamiseen ja liiketoiminnan käynnistämiseen. Mukana on yleistietoa yrittäjyydestä, mutta myös alaan liittyvistä  erityiskysymyksistä, kuten terveydenhuollon lupakäytännöistä ja yhteistyöstä Kelan ja hyvinvointialueiden kanssa. Tuki kulkee rinnalla myös yrittäjän arjessa. Saatavilla on käytännön neuvoja, kun uusia asioita ja tilanteita tulee vastaan.

Ombrelo Kokkolan nykyiset tilat sijaitsevat Mannerheiminaukiolla

Arvokasta työtä ja tukea kahdella kielellä

Ombrelon työyhteisö on kaksikielinen ja kaikki valitsevat työkielensä itse. Työporukan kesken jokainen puhuu omaa kieltään eli jos esittää kysymyksen suomeksi, voi saada vastauksen ruotsiksi tai toisinpäin. Tämä voi siihen tottumattomalle kuulostaa aluksi hassulta, mutta ombrelolaisille se on rikkaus. 

Ombrelo Kokkolan ensimmäinen ruotsinkielinen puheterapeutti oli John Smedberg, joka liittyi joukkoon vuonna 2016. Hänen reittinsä Ombreloon kulki Turun kautta.

- Nina höll ett föredrag vid Åbo Akademi i Åbo och vi fick höra hur det är att arbeta som företagare i Österbotten. Jag blev genast intresserad när jag hörde om kontoret i Karleby. Det är perfekt läge för mig eftersom man kan arbeta både i Karleby- och Jakobstadstrakten. 

- Sedan 2016, när jag började jobba i Ombelo, har Ombrelo Karleby vuxit mycket. Vi är nu ca. 20 talterapeuter och vi har flyttat till större utrymme vid Mannerheimplatsen.

Sofia Lyttbacka puolestaan aloitti puheterapeuttina Vaasan Ombrelossa, mutta halusi siirtyä parin vuoden jälkeen syksyllä 2019 Kokkolaan. Sofialle tärkeä asia ovat yrityksen arvot, joihin kuuluu mm. se, että laatu tulee ennen määrää.

- Firmans värderingar är viktiga för mig. På Ombrelo uppmuntras vi att göra ett noggrant arbete och det finns en övre gräns för antalet besök, vilket gör att  kvaliteten på terapin betonas.

Sofia oli kuullut Ombrelosta paljon hyvää opiskelutovereiltaan ja hänen saamansa mielikuva työnantajasta on vastannut todellisuutta hyvin.

- Som arbetstagare på Ombrelo har jag känslan av att mitt arbete värderas. Det finns möjligheter att utvecklas, t.ex. vidareutbildningar. I mitt arbete upplever jag en stor frihet, men jag har samtidigt  tillgång till ett nätverk och får stöd av kolleger. 

Myös John korostaa verkoston merkitystä niin Ombrelon sisällä kuin myös muiden alueella toimivien kollegojen kesken. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä neuvoa.

- Det som har varit mycket positivt är att man alltid haft tillgång till nätverket med kollegor. Sammanhållningen är stark mellan oss terapeuter. Då har det alltid känts betryggande att veta att svar eller råd angående det mesta man undrat över kunde lösas med ett telefonsamtal eller meddelande till kollegorna.

Joustavuutta erilaisiin elämäntilanteisiin

Tieto Ombrelon yksilöllisesti mukautuvasta työmallista oli kulkeutunut myös puheterapeutti Päivi Harmaalan korviin. Kun Päivi vuonna 2017 pohdiskeli perhevapaalla työn ja perhe-elämän yhdistämistä, hän otti yhteyttä Ombreloon tiedustellen työmahdollisuuksia.

- Puhelu päättyi siihen, että olen tervetullut töihin sitten, kun siltä tuntuu ja sellaisella työmäärällä kuin itse haluan. Tämä kuulosti jopa liian hyvältä ollakseen totta, mutta juuri näin se on mennyt.

Päivi arvostaa Ombrelossa vallitsevaa joustavuuden kulttuuria. Neljän lapsen äitinä hänen on ollut helppo sovitella työaikatauluja muun perheen aikatauluihin. Työmäärää on pystynyt omasta tahdostaan kasvattamaan lasten kasvaessa.

- Ombrelossa kiehtoo joustavuuden lisäksi se, että täällä todella välitetään työntekijästä ja ilmapiiri on poikkeuksellisen avoin ja mutkaton. Organisaatio on tarpeeksi pieni ja asioista keskustellaan yhdessä. Yhteisen varjon alla työskentely on tuntunut juuri oikealta valinnalta!

Positiivinen, kannustava ja joustava työnantajamaine on yksi keskeisistä tekijöistä, joista Ombrelo tunnetaan. Tämän oli jo aiemmin pannut merkille myös Iina Karhukorpi, joka sai yllättävän yhteydenoton asuessaan vielä Oulussa.

- Olin loppuvaiheen opiskelija ja muuttamassa Kokkolaan suorittamaan logopedian opintojen loppuharjoittelua. Muistelen, että Nina ilmaisi asian jotakuinkin niin, että ”kuultiin, että olet puheterapeutti ja muuttamassa Kokkolaan, kiinnostaisiko työt?”

Iina kertoo pitkään ihmetelleensä, että miten Nina osasi ottaa yhteyttä häneen juuri siinä kohtaa. Myöhemmin tarina paljastui.

- Elina (Jokinen) oli bongannut paikallisesta mammojen facebook-ryhmästä kirjoitukseni, jossa kyselin lasten harrastusmahdollisuuksista Kokkolassa ja jotenkin siitä oli ilmeisesti selvinnyt myös se, että olin tuleva puheterapeutti.

Some-postauksen jälkeen perhe asettui Kokkolaan, Iina valmistui puheterapeutiksi ja aloitti työt Ombrelossa kesällä 2018, itselleen ja perheelle sopivan aikataulun mukaan.

10007295 718047504947248 1519698346002629339 o

Minna, Heini, Elina ja Nina vuonna 2014

Etänä yhdessä

Ombreloon voi päätyä yrittäjäksi yrityshautomon kautta, mutta jo valmiiksi yrittäjänä toimivat ovat myös lämpimästi tervetulleita joukkoon. Eri yrittäjille sopivat erilaiset ratkaisut, joten vaihtoehtoja on useita. Ombrelon hallintopalveluita voi tietenkin käyttää paikan päällä Ombrelossa, mutta monet asiat toimivat myös etäyhteyksin.

Altea Logopedicsin yrittäjä Emma Kallvik liittyi Ombrelo Kokkolan työyhteisöön vuonna 2020 ajan hengen mukaisesti etänä. Emma tekee puheterapiaa ruotsiksi Pietarsaaren seudulla. Mahdollisuus päättää omasta työnkuvastaan ja työpäivistään sai yrittäjyyden tuntumaan sopivalta vaihtoehdolta. Ombrelon yhteisen varjon alle hänet houkutteli helppous.

- Det var lätt att hoppa in under Ombrelos paraply eftersom så många saker var färdigt funderade: det fanns t.ex. ett bra journalsystem och personer inom Ombrelo som jag kunde rådfråga då jag undrade över något. Inom Ombrelo får jag själv välja hur mycket jag vill vara självständig och hur mycket jag vill ta stöd av kollegor. Alla möjligheter finns. 

Yhteisen varjon alla on aina tilaa

Ombrelo Kokkolan tarina jatkuu. Millainen voisi olla sinun tarinasi matkasta yhteisen varjon alle?